GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ NEDİR?
İşletmedeki son ürünlerde oluşabilecek riskleri tespit ederek, bu risklerin insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde en aza indirilmesi için çeşitli önlemlerin alınması ve bu aşamalardaki etkin kontrolü içeren yönetim sistemidir.
NEDEN GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ?
- Müşteri şartlarının sağlanması
- Gıda güvenliğinin sürekliliği
- Uygun olmayan ürünlerin kontrol altına alınması ve azalması
- Müşteri memnuniyetinin artması
- Mevzuata uyum
- Yönetim kolaylığı
- Sağlıklı bilgi akışı
- Müşteri memnuniyetinde artış
- Etkinlik ve verimlilik
- Sürekli iyileştirme
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ
Gıda Güvenliği Gıdanın amaçlanan kullanımına uygun olarak hazırlandığında ve/veya tüketildiğinde tüketiciye zarar vermeye neden olmayacağının güvencesi. Kaynak: Codex* Alimentarius (WHO)*Latince “gıda kodu” anlamındadır. FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü) ve WHO (Dünya Sağlık Örgütü) ortaklığında gıda standartlarını geliştirmek amacı ile kurulan codex alimentarius komisyonu tarafından çıkarılan uluslararası gıda standartları ve düzenlemelerine verilen genel addır. Kısaca codex olarak da bilinir ve Türk gıda kodeksinin kaynağıdır.
Gıda Güvenliği – Kısa Tarihçesi
NASA 1963 Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) Codex Alimentarius’da HACCP* prensiplerinin yayınlanması,14 Haziran HACCP’ in 93/43/EEC “Gıda Maddelerinin Hijyeni” direktifi ile yasal olarak Avrupa Birliği ülkelerinin kanunlarına girişi,1996- Avrupa’da tüm gıda endüstrisinin uygulaması gereken yasal bir zorunluluk haline getirilmesi,Türkiye’de ise 16 KASIM 1997 tarihi itibarı ile Türk Gıda Kodeksi ile gıda sanayinde HACCP uygulamalarının zorunlu hale getirildi.3 Mart 2003 tarihinde TS 13001/Mart 2003 HACCP standardı yayınlanması Eylül 2005, ISO Standardının yayınlanması*Hazard Analysis for Critical Control Points – Kritik Kontrol Noktaları için Tehlike Analizi
ISO 22000:2005 Bu standard, gıda zincirinde* yer alan bir kuruluşta, gıdanın tüketimi anında güvenli olmasını sağlamak ve gıda güvenliğine yönelik olan tehditleri kontrol altına alma yeteneğini göstermek için gerekli olan gıda güvenliği yönetim sistemine ait şartları kapsar.*Gıda zinciri: Gıdanın ve bileşenlerinin birincil üretiminden tüketimine kadar olan, üretim, proses, dağıtım, depolamave hazırlama gibi birbirini takip eden basamaklar ve işlemler.