BARKOD Nedir ?
Barkod; değişik kalınlıktaki dik çizgi ve boşluklardan oluşan ve verinin otomatik olarak ve hatasız bir biçimde başka bir ortama aktarılması için kullanılan bir yöntemdir. Barkod, değişik kalınlıktaki çizgilerden ve bu çizgiler arasındaki boşluklardan oluşur.
Barkod ile stok kodu, seri numarası, personel kodu gibi bilgilerin gösterilmesi sağlanabilir. Bu bilgilerin bilgisayara klavye aracılığı ile girilmesi zaman alıcı ve yorucu olmaktadır. Ayrıca bu yöntem pek sağlıklı olmamaktadır. Çünkü veriler girilirken hata yapılma olasılığı fazladır. Bu hata oranını ve harcanan zamanı azaltmak için barkodlar ve barkod okuyucular kullanılır.
Barkod, ürünün kodu veya ürün ile ilgili açıklamalar içermemelidir. Barkod sadece o ürüne ait bir referans numarası içermelidir. Bu referans numarası bilgisayara tanıtılır ve ürüne ait detaylı bilgiler bilgisayarda tutulur. Daha sonra bu referans numarası kullanılarak o ürüne ait bilgiye erişilir.
Örneğin; bir markette ürünün üzerinde bulunan barkod çizgileri ürünün fiyatı ve ürünün detayı hakkında bilgi içermez. O bir referans numarasıdır. Ürün, marketin bilgisayarına bu referans numarası ile tanıtılmıştır. Ürünle ilgili fiyat ve diğer bilgiler marketin bilgisayarına girilmiştir. Ürüne ait bilgi istendiğinde referans numarası bilgisayara gönderilir. Bilgisayarda ürün hakkındaki detaylı bilgiyi gönderir. Bu yöntemde ürünün fiyatı değiştiğinde sadece bilgisayardaki fiyatı değiştirmek yeterli olacaktır.
Barkod, barkod alfabesi (barcode symbology) denilen ve barkodun içerdiği çizgi ve boşlukların neye göre basılacağını belirleyen kurallara göre basılmaktadır. Barkodlar 0-9 arası rakamları, alfabedeki karakterleri ve bazı özel karakterleri (*, -, / vb.) içerebilirler. Bir çok barkod alfabesi vardır. Bu alfabelerden bazıları sadece rakamları içerirken bazıları da hem rakamları hem de özel karakterleri içerirler. Buna göre değişik barkod standartları ortaya çıkmaktadır. Bugün dünyada kullanılan bir çok barkod çeşidi bulunmaktadır. Barkod tipleri için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz.
Barkod hayatımızda kullanılan birçok ürünün üzerindeki beyaz zemine siyah bir şekilde basılmış, çizgi ve sayılardan oluşan bir özel bir sistemdir. Barkod sistemleri kullanılmasıyla birlikte günlük hayatta ve iş hayatında büyük kolaylıklar sağlamıştır. En önemlisi alışverişlerin çileye dönmesini engelleyen barkod sistemi sayesinde ürünler barkod okuyucuya tutularak ürün fiyat girdisi otomatik bir şekilde ekrana yansımaktadır. Bu sayede onlarca, yüzlerce ürünü kısa sürede kasadan geçebilir ve ödemenizi yapıp alışverişlerden kurtulabilirsiniz.
Aşağıdaki resimde barkod örneğini görebilirsiniz.
Barkodların hayatımıza getirdiği diğer bir yenilik ise, gelişen teknolojininde katkılarıyla ortaya çıkan barkod okuyuculardır. Barkod okuyucular sayesinde barkodlanan ürünler kolayca barkod okuyucu ile okutularak kayıt altında tutulabilir. Barkod okuyucular özel olarak hazırlanmış barkod programları sayesinde kolaylıkla çalışır. Ayrıca bazı muhasebe ve satış programları ile entegre çalışabilirler.
Barkod Numarası Nedir? Barkod Numarası Nasıl Oluşturulur?
Barkodun başlangıcına göre üretim ülkelerini de öğrenebiliriz. Örneğin: “50” sayısı ile başlayan tüm ürünler İngiltere (United Kingdom) ürünüdür. Türkiye’nin barkod başlangıç numarası ise 869’dur. Türk ürünlerini tüketmek isteyen herkes 869 numarası ile başlayan ürünleri alabilirler.
Barkot ürünlerin kimliği demektir, barkotsuz ürünler kesinlikle tüketilmemeli ve tüketilmesine engel olunmalıdır. Barkod sistemi 1940’ların sonunda bulunmuş ve bu yıllara değin sürekli kullanılmıştır. Barkod sistemi geliştirilerek her alanda müşteriye kolaylık kullanılmıştır. Barkod sistemi sayesinde aynı zamanda en çok satan ürünler ve az satan ürünler rahatlıkla belirlenebilir ve güne, haftaya, aya dair dökümler rahatlıkla çıkartılabilir. Barkodu olmayan ürünlerin bile aslında alışveriş market ve merkezlerine kaydı mevcuttur. Örneğin: Aldığınız ekmekte barkod olmasa bile bu ürünün barkodu alışveriş merkezinin kasasında kayıtlıdır ve bunu yazarak barkod girişi yapılmaktadır.